“On the Road”: Mircea Cărtărescu în turneu american

Primul roman al lui Mircea Cărtărescu apărut în limba engleză a fost Orbitor. Aripa stângă / Blinding: The Left Wing, publicat de Archipelago Books / Penguin Random House în anul 2013. Deși cronicile pozitive în câteva publicații de top nu au lipsit, succesul de critică și de public a fost moderat. Această primire nu foarte convingătoare, combinată cu dificultățile greu surmontabile pe care le ridică traducerea și publicarea unor texte de asemenea complexitate și subtilitate lingvistică și, nu în ultimul rând, de asemenea dimensiuni au făcut să treacă aproape zece ani până când un alt editor avea să se încumete la o întreprindere similară. 

Solenoid a apărut, în varianta sa americană, în toamna lui 2022, sub sigla Deep Vellum Publishing și semnătura aceluiași, incomparabil Sean Cotter. Ca dovadă că în domeniul dificil al publicării de literatură în traducere numai perseverența dă roade, primirea de care cel de-al doilea roman al lui Cărtărescu intrat pe piața americană a avut parte din partea criticilor, bloggerilor și cititorilor nu seamănă deloc cu situația din 2013. Primul tiraj al cărții s-a epuizat la scurtă vreme, iar cronicile abundente au transformat-o într-o adevărată revelație a sezonului literar actual. Despre Solenoid s-a scris, în Statele Unite, în termeni ultraelogioși, în cele mai importante reviste sau pagini literare ale marilor ziare, precum The New York Times, New Yorker, Los Angeles Review of Books, Financial Times, The Wall Street Journal și Publishers Weekley. Romanul a avut un succes la fel de spectaculos și în blogosferă, fiind comentat pe larg de bloggeri influenți precum Chris Via a.k.a. Leaf by Leaf, WASTE Mailing List și Travel Through Stories.


Solenoid (…) e un roman făcut din alte romane, o bucată de hiperliteratură țesută cu meticulozitate. Ambiguitatea cosmică a lui Kleist, teroarea birocratică a lui Kafka, minunile lui García Márquez și labirinturile lui Bruno Schulz sunt toate recognoscibile în poveștile, visele și jurnalele lui Cărtărescu. – Dustin Illingworth, The New York Times

Atent șlefuite, sfâșietoare, sălbatice, cuvintele lui Cărtărescu strălucesc în pagină cu o libertate pe care s-ar putea ca noi, în Occident, să o fi pierdut. El nu scrie pentru a aparține unei școli, unui program artistic sau unei piețe culturale – vocea lui este strigătul profund al scriitorului obligat să spună adevărul, fără să-i pese cum, iar în acest glorios gest de sfidare e la fel de multă artă ca în cuvintele sale. – Sarah Kornfeld, LA Review of Books 


Romanul Solenoid este unul dintre finaliștii Los Angeles Times Book Prize for Fiction (care urmează să fie decernat în data de 21 aprilie, în cadrul unei ceremonii organizate la University of Southern California) și a fost declarat una dintre cele mai bune cărți ale anului 2022 de către The New Yorker, Publishers Weekley, Financial Times și Words Without Borders.


Turneul de promovare în care Mircea Cărtărescu pornește astăzi are loc așadar pe un teren deja pregătit. Deloc întâmplător, el începe la City Lights Bookstore din San Francisco – kilometrul zero al mișcării Beat de pe Coasta de Vest, în direcția căreia și-a proiectat aspirațiile și generația ’80 din literatura română –, cu opriri în spații unde istoria literară se scrie sub ochii noștri, precum The Wild Detectives din Dallas sau McNally Jackson Books din New York. Interlocutorii autorului sunt staruri ale lumii literare și academice precum scriitorii Mauro Javier Cárdenas și Andrea Bajani, traducătorul Sean Cotter, Ileana Marin (University of Washington) și Alex Shephard, jurnalist la The New Republic.


PROGRAM:

3 aprilie, San Francisco, City Lights Bookstore – Mircea Cărtărescu în dialog cu scriitorul ecuadorian Mauro Javier Cárdenas 

5 aprilie, Seattle Public Library –  Mircea Cărtărescu în conversație cu Ileana Marin, președinta American Romanian Cultural Society 

8 aprilie, The Wild Detectives, Dallas –  Mircea Cărtărescu în conversație cu Sean Cotter – parte a programului special dedicat unei duble aniversări: 10 ani de la înființarea editurii Deep Vellum & 9 ani de existență a librăriei The Wild Detectives

10 aprilie, UT Dallas, Jonsson Performance Hall –  Mircea Cărtărescu în conversație cu Sean Cotter 

12 aprilie, Inprint, Houston –  Mircea Cărtărescu în dialog cu scriitorul italian Andrea Bajani 

14 aprilie, Mc Nally Jackson Books Seaport, New York –  Mircea Cărtărescu în conversație cu Alex Shephard (The New Republic)

Turneul este organizat de Institutul Cultural Român din New York în parteneriat cu editura Deep Vellum, cu sprijinul City Lights Bookstore, Seattle Public Library și American Romanian Cultural Society, The Wild Detectives, University of Texas at Dallas, Inprint și McNally Jackson Books.

📸 de Cătălina Flămînzeanu


Alte cărți de Mircea Cărtărescu traduse în limba engleză: 

Nostalgia (Penguin Books, 2021, traducere de Julian Semilian; New Directions, 2005, traducere de Julian Semilian) 

A Spider’s History of Love (antologie de poeme, New Meridian Arts, 2020, traducere de Adam Sorkin)


Actualizare, 2 mai 2023

La întâlnirea de la McNally Jackson Seaport din New York City, Mircea Cărtărescu a fost un om tânăr, transfigurat de bucuria de a vorbi despre literatură în fața unui public avid care a umplut librăria până la refuz (s-a spus că în jur de 100 de oameni n-au mai încăput înăuntru) și în compania unui critic pe care a mărturisit că îl admiră mult, Alex Shephard de la The New Republic. Postez cu întârziere acest album fiindcă am simțit nevoia să las mai întâi impresiile să se așeze. Între timp, ca un semn de exclamare la finalul spectaculosului turneu american, romanul Solenoid – în versiunea engleză a lui Sean Cotter publicată de Deep Vellum – a primit Los Angeles Times Book Prize for Fiction, unul dintre cele mai râvnite premii literare americane, decernat anual celei mai bune cărți de ficțiune apărute, în original sau în traducere, în S.U.A.

Înregistrarea live a discuției de la McNally Jackson Seaport poate fi urmărită pe pagina de Facebook a ICR New York aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s