NOU: Dicționarul romanului central-european din secolul XX

  • Titlu: Dicționarul romanului central-european din secolul XX
  • Coordonator: Adriana Babeți
  • 70 de contributori
  • 755 de pagini
  • 256 de romane
  • 197 de autori
  • Editură: Polirom
  • Anul publicării: 2022  

Dicţionarul nostru aduce în faţa publicului peste 250 de romane. Deci nu e un dicţionar de autori, ci de romane, cum stă scris şi pe copertă. Sigur că scriitorii acestor romane sunt recunoscuţi, în proporţie covârşitoare, de canoanele literare ale fiecărei ţări. Dar nu neapărat. Deci nu e un top al scriitorilor şi nici măcar al romanelor. Au intrat în Dicţionar romanele în care se recunoaşte o topografie specifică, în care istoria se aşază ca un palimpsest, strat după strat. Aşadar, spaţiu şi timp; o cronotopie, cu vorbele lui Bahtin. Şi, prinşi în această realitate, oamenii, cu sensibilităţile, mentalităţile şi comportamentele lor. Un întreg repertoriu tematic, care include marea istorie, cel mai adesea o istorie rea, nefastă, devastatoare. O istorie care i-a prins pe oameni ca într-o clepsidră. Sau ca într-o menghină. De la tragediile celor două mari războaie mondiale, la Holocaust, la anii represivi ai comunismului, până la turbulentele perioade de tranziţie de după 1989. Destul de puţine romane selectate realizează fresce istorice propriu-zise. Majoritatea includ (cu câteva excepţii) această Mare Istorie doar ca fundal pe care se desfăşoară tragediile micilor istorii ale fiecărei familii, ale fiecărui individ. – Adriana Babeți pentru putereaacincea.ro


👁 Un scurt film despre lansarea Dicționarului la Universitatea de Vest din Timișoara în luna ianuarie 2023, pe pagina UVT Media Hub.

👁👁 Seria de interviuri „Noi suntem Dicționarul. Echipa în dialog” și alte materiale referitoare la Dicționar pot fi găsite pe blogul special dedicat de librăria La Două Bufnițe din Timișoara prin proiectul „A fost odată o Europă Centrală”, AICI.

Sursă foto: La Două Bufnițe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s